Suorahaun salat: Kuinka herättää rekrytoijien kiinnostus osaamistasi kohtaan

Oletko joskus saanut viestin rekrytoijalta, vaikka et ole ollut aktiivisesti työn haussa? Oletko kenties löytänyt uuden työpaikan headhuntaajan lähestyttyä? Haluaisitko tulla löydetyksi? Kuinka herättää rekrytoijien kiinnostus osaamistasi kohtaan?

Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme sitä, mitä headhunting eli suorahaku tarkoittaa. Annamme vinkkejä siihen, kuinka toimia, kun rekrytoija ottaa yhteyttä ja kerromme, millaisia osaajia rekrytoijat etsivät. Lisäksi kerromme, mitä voit tehdä herättääksesi rekrytoijien kiinnostuksen osaamistasi kohtaan.

Mikä ihmeen headhunting? Mitä suorahaku tarkoittaa?

Headhunting eli suorahaku on rekrytointimenetelmä, jossa rekrytoija lähestyy potentiaalisia työnhakijoita suoraan heidän nykyisissä työpaikoissaan tai verkostoissaan. Tämä poikkeaa perinteisestä työnhakuprosessista, jossa työnhakija etsii itse avoimia työpaikkoja ja lähettää hakemuksia. Suorahakua käytetään perinteisesti silloin, kun yrityksellä on tarve löytää erityisen kokeneita, tietyn alan osaajia, joita ei välttämättä ole avoimilla työmarkkinoilla saatavilla. Nykyään suorahakua kuitenkin käytetään myös muissakin kuin päällikkö- ja johtotason rekrytoinneissa, sillä osaajista on pulaa ja suorahaun suosio on kasvanut entisestään.

Mitä tehdä, kun rekrytoija ottaa yhteyttä?

Jos olet joskus saanut viestin rekrytoijalta esimerkiksi LinkedInissä, voi ensimmäinen tunne olla hämmennys. Mikäli olet tyytyväinen nykyiseen työhösi, saatat haluta tyrmätä rekrytoijan keskustelunavauksen tarkemmin miettimättä. Rekrytoija on kuitenkin kiinnostunut osaamisestasi syystä, joten täystyrmäyksen ja kieltävän vastauksen sijaan kannattaa pitää mieli avoimena ja jatkaa keskustelua.

Keskustele siis rohkeasti rekrytoijan kanssa avoimesti tarjottavissa olevista työtehtävistä, yrityksistä ja heidän odotuksistaan. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden saada lisätietoa tarjouksesta ja arvioida, sopiiko se omiin urasuunnitelmiisi. Mikäli rekrytoijan tarjoama työpaikka ja yritys herättävät kiinnostuksesi, voit pyytää lisätietoja työtehtävistä, yrityksen kulttuurista, työsuhde-eduista ja palkkauksesta. Kerro lisäksi avoimesti omia toiveitasi työsi ja urasi suhteen.

Meidän tehtävänämme on kartoittaa kontaktoimamme ihmisen omia toiveita oman uran ja työpaikan suhteen, joten vaikka ei olisikaan kiinnostunut juuri kyseisestä työpaikasta, voi rekrytoijan kanssa käyty keskustelu poikia tulevaisuudessa omien toiveiden mukaisia työmahdollisuuksia. Meillä on aina useampi työmahdollisuus auki samaan aikaan ja uusia toimeksiantoja aukeaa viikoittain, joten keskustelun jälkeen meidän on helppoa pyrkiä löytämään sellainen yritys ja työmahdollisuus, jossa arvot ja toiveet kohtaavat”, sanoo suorahaun parissa työskentelevä Workerin rekrytointiasiantuntija Heta Lappi.

Millaisia osaajia rekrytoijat etsivät?

Rekrytoijat etsivät osaajia, jotka täyttävät asiakasyrityksen vaatimukset ja sopivat organisaation kulttuuriin. Usein suorahaun kautta kontaktoidaan eri alojen asiantuntijoita. Workerin kautta suorahakua tehdään eniten rakennus- ja teollisuusalojen toimihenkilöille, kuten projektipäälliköille, projekti-insinööreille, työnjohtajille ja suunnittelijoille. Lisäksi haemme paljon myynnin ja talouspuolen osaajia suorahaun avulla. Rekrytoijien etsimä osaaminen riippuu työtehtävästä, mutta tietynlaisen alakohtaisen osaamisen, työkokemuksen ja koulutuksen lisäksi rekrytoijat etsivät ihmisiä, jotka sopivat yrityksen kulttuuriin ja arvoihin. ”Otamme aina huomioon ihmisen toiveet suhteessa yrityksen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja lisäksi arvioimme henkilön soveltuvuutta organisaatioon – tarkastelemme esimerkiksi työskentelytapoja, työpersoonallisuutta ja tiimityöskentelyvalmiuksia. Usein käytämme henkilöarviointia rekrytoinnin tukena, joten työnhakijakin saa rekrytointiprosessissa tietoa vahvuuksistaan, työpersoonallisuudestaan, käyttäytymismalleistaan sekä siitä, mitä pitää työssä tärkeänä”, kertoo Workerin rekrytointiasiantuntija Heta Lappi.

Mitä voin tehdä, jotta rekrytoijat kiinnostuvat osaamisestani?

Jos haluat herättää rekrytoijien kiinnostuksen osaamistasi kohtaan, tässä on muutamia vinkkejä:
  • Pidä CV ajan tasalla: Korosta osaamista, joka liittyy työtehtävään, josta olet kiinnostunut.
  • Ole löydettävissä: Ylläpidä ammatillisia profiileja, kuten LinkedIniä, ja varmista, että tililläsi kerrotaan selkeästi osaamisestasi.  LinkedInissä etisään oikeanlaisia ammattilaisia esimerkiksi sanahaun avulla, joten huolehdithan, että profiilistasi löytyy mahdollisimman monisanaista kuvailua osaamisestasi, työhistoriastasi ja taidoistasi.
  • Verkostoidu:  LinkedInissä ei tarvitse pelätä verkostoitumiskutsujen lähettämistä tuntemattomillekaan, joten klikkaile oman alasi asiantuntijoiden sivuille ja pyydä heitä verkostoitumaan kanssasi. Ole aktiivinen ja keskustele ammattilaisten kanssa, jotka voivat olla yhteydessä potentiaalisiin työmahdollisuuksiin.
  • Kehitä tarvittaessa osaamistasi: Osallistu koulutuksiin, seminaareihin tai työpajoihin, jotka auttavat sinua kehittämään taitojasi ja laajentamaan osaamisaluettasi.
  • Ole avoin uusille mahdollisuuksille: Vaikka et olisikaan aktiivisesti työnhaussa, ole avoin kuulemaan uusista mahdollisuuksista. Jos rekrytoija ottaa sinuun yhteyttä, kuuntele tarjousta avoimin mielin. Saatat löytää kiinnostavan työpaikan tai uramahdollisuuden, joka voi edistää ammatillista kehitystäsi.
  • Mikäli rekrytoija ei löydä juuri sinua, voit jättää tietosi meille Worker PRO -sivuston kautta!
Suorahaku eli headhunting tarjoaa mahdollisuuden päästä käsiksi sellaisiin työmahdollisuuksiin, joita ei välttämättä ole avoimilla työmarkkinoilla tarjolla. Viimeistele siis LinkedIn-profiilisi ja kirmaa kesälaitumille – rekrytoijamme saattavat löytää sinutkin! Toivottavasti tämä blogikirjoitus antoi sinulle hyödyllistä tietoa suorahausta ja avoimuutta käydä keskusteluita rekrytoijien kanssa. Mikäli sinulla on lisää kysymyksiä tai haluat tietää lisää, älä epäröi ottaa yhteyttä meihin – Workerin rekrytoinnin ammattilaisiin.

Worker uutiskirje

Tilaamalla Worker-uutiskirjeen saat mm. ajankohtaista tietoa työpaikoista, vinkkejä työnhakuun sekä tietoja eri koulutusmahdollisuuksista.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Registration is currently disabled.

Forgotten Password